За говор мржње – отказ: Новосадски студенти траже да се професор Динко Грухоњић санкционише и најављују блокаду факултета

Фото: Al Jazeera Balkans

Данас истиче рок који су студенти оставили управи факултета, после којег ће, ако изостане реакција управе, како су најавили – у блокаду од 28. марта

Ако се управа Филозофског факултета ни данас не огласи о захтеву Студентског парламента Универзитета у Новом Саду – „да најоштрије и отказом санкционише говор мржње проф. Динка Грухоњића“, академци ће сутра од 12 сати блокирати Филозофски факултет.

Наиме, данас истиче рок који су студенти оставили управи факултета, после којег ће, ако изостане реакција управе, како су најавили – у блокаду од 28. марта.

Дамјан Вукањац, студент проректор, каже за „Новости“ да се управа не оглашава вероватно свесна свој кривице, „јер баштини нацизам и фашизам на факултету“.

– Нико нам се није обратио и нас изузетно погађа да неко игнорише 90 одсто студената, њихово мишљење и ставове – каже Вукањац и додаје: – С правом се питамо да ли управа Филозофског факултета подржава говор мржње. Замислите да декан факултета одобрава фашизам и нацизам у 21. веку! Нама је то невероватно. Времена су се променила, студенти ће заштитити сами себе, а наш глас ћете чути!

Академци тврде да су изјаве професора Грухоњића дефиниција говора мржње.

– Управа Филозофског факултета мора да осуди овакве фашистичке изјаве, а етичке комисије Факултета, па затим и Универзитета, да осуде и класификују ово као говор мржње и санкционишу отказом – каже Вукањац и наглашава: – Уколико као декан Филозофског факултета, заједно са управом, ћутите на распиривање свих могућих врста нетрпељивости, за мене сте ви саучесник.

Вукањац наводи да је блокада факултета извесна, да ће факултет бити блокиран све до испуњења захтева и да ће протест бити миран.

– У име студената најоштрије осуђујем било какве нападе на породицу професора Грухоњића као и графите мржње. То није дело наших студената, већ револтираног народа који професор већ годинама провоцира и сипа „со на рану“ – каже овај студент.

Међутим, протест је најавила и група студената и професора која подржава Грухоњића, они су за данас у 11.55 заказали скуп подршке Грухоњићу испред Филозофског факултета.

Иначе, академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала „Ребеду“ у Дубровнику, да је поносан што носи име по Динку Шакићу, усташком злочинцу и заповеднику логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Грухоњић, међутим, тврди да то никада није рекао и да је снимак који се „врти“ по мрежама – монтиран.

Сасуо увреде и деци
Дамјан Вукањац навео је и део Грухоњићевог ауторског текста, у коме вређа децу српске националности која се играју петардама пред зградом у Новом Саду.

– Kако бих приближио о каквом човеку је реч навешћу вам његове речи о деци: „Слине балаве, мало им је, иако се на све стране дими и пуши и осећа се мирис барута у ваздуху. Они би, нема сумње, у руку узели праве пушке, пушкомитраљезе, снајпере, базуке, минобацаче… Само да доврше покољ који су им очеви започели.“

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакОбјављен Јавни позив за доделу средстава за развој руралног туризма
Следећаи чланакК.Р. (1985) из околине Куле ухапшен због продаје опојних дрога

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here