“ГЛАС СТУДЕНАТА МОРА ДА СЕ ЧУЈЕ” Почела блокада, ево шта је студент проректор поручио окупљенима испред Филозофског факултета (ФОТО)

Фото: nsuzivo.rs

Студенти Универзитета у Новом Саду блокирали су у подне Филозофски факултет, а као свој захтев наводе санкционисање професора Динка Грухоњића. Блокади је претходила мирна шетња од фонтане, испред студентског дома “Слободан Бајић”, па до Филозофског факултета, уз повике “Динко, одлази!”

Kако је навео Дамјан Вакањац, студент проректор, ово је незапамћена ситуација на овом универзитету те да је време да се ситуација мења.

-Овде смо како бисмо заједно послали поруку да су студенти нашег универзитета против говора мржње. У медијима су мрзитељи рекли да је овај видео монтиран, а овим путем ћемо прочитати неколико изјава, које су настале и пре конференције у Дубровнику, и заједно закључимо да ли је то говор мржње. Цитирам “Слине балаве, мало им је иако се на све стране дими и пуши и осећа се мирис барута у ваздуху, они би, нема сумње, у руке узели праве пушке, пушкомитраљезе, снајпере, базуке, минобацаче, само да доврше покољ који су им родитељи започели”. Професоре Грухоњићу, ја вас овим путем питам да ли сте ви ово рекли, да ли је ово монтирано? Снимак постоји на интернету, немојте да нам вређате интелигенцију. Зашто мислите да би деца са Лимана клала? “Гледали смо шта се и у региону радили у наше име, незамисливи злочини, најгори на тлу Европе од времена нациста. Зар неко мисли да ти људи нису у стању да то понове?” Професоре, ја вас опет питам, да ли је ово монтирано? Изјасните се. Да ли говорите да су Срби гори од нациста, а дечији логори у НДХ вам не сметају? Нећемо вам дозволити да распирујете мржњу и етикетирате студенте- истакао је Вакањац испред факултета.

Вакањац се дотакао и изјава професора Грухоњића око изградње цркава, као и оне с конференције у Дубровнику.

-Ви морате да одговарате за говор мржње. Нико не позива на ваш линч, ваше породице, то најстрожије осуђујемо и овим мирним скупом то и показујемо. Али, не можете да предајете на Филозофском факултету, на новосадском универзитету, са таквим ставовима. Замислите да се каже нешто слично у Немачкој, Израелу, Америци, било којој земљи Европе или света. Једино се код нас глуми жртва, негде би биле санкције. Ово је питање свих нас. Нећемо дозволити да се ово окарактерише као слобода говора, најоштрије осуђујемо покушај спиновања и прављења жртве од себе. Ми овде изражавамо наше незадовољство мирним путем, али смо исто тако спремни да се супротставимо да се наша права и достојанство угрозе и зато смо данас овде и шаљемо нашу поруку- нећемо се повући док се управа факултета не огласи и не осуди говор мржње. С обзиром да је управа факултета глува на захтеве студената и не испуњава своје дужности, преузећемо блокаду факултета и дати до знања да глас студената мора да се чује– закључио је Вакањац.

Kако је НС Уживо већ писао, блокада ће се наставити до даљег, а како кажу док се не испуни захтев студената.

https://www.instagram.com/nsuzivo.rs/?utm_source=ig_embed&ig_rid=8bfd2e69-5d49-4b2e-aa40-e67eed0fdb82

Извор: nsuzivo.rs

Претходни чланакСТУДЕНТИ БЛОKИРАЛИ ФИЛОЗОФСKИ, УЈЕДИЊЕНИ У ЈЕДНО Тражи се смена Динка Грухоњића, блокада до даљег (ФОТО)
Следећаи чланакСкандалозан однос Милоша Јовановића и Новог ДСС према застави Србије у Новом Саду (ФОТО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here