Чланови добровољних ватрогасних друштава спровели акцију заливања садница

Фото: Qmedia

КУЛА, 01.04.2024. – У оквиру акције „Засади и сачувај“, која подразумева садњу и одржавање дрвећа на територији општине Кула, чланови добровољних ватрогасних друштава спровели су акцију заливања садница. Ова акција настала је као резултат меморандума који је локална самоуправа потписала са невладиним организацијама, удружењима и јавним предузећима. Председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, искористио је прилику да посети Јарош, једну од локација на којој су чланови Добровољног ватрогасног друштва Кула спровели акцију заливања садница. Миљанић је истакао задовољство чињеницом да акција протиче у најбољем могућем реду, те да дијалог са свим друштвеним чиниоцима даје одличне и конкретне резултате:

„Прошле године смо покренули једну акцију под називом „Засади и сачувај“, која ће, наравно, трајати и убудуће. У питању је велика акција садње дрвећа на територији наше општине, и шумских засада али и парковских засада у самим насељеним местима. Са друге стране, оно што је уочено је, у разговору са невладиним организацијама и нашим стручним службама, проблем заливања великог броја садница и то је посао који комунална предузећа једноставно не могу да стигну да ураде. Након тога смо направили договор и потписали један заједнички меморандум како би се у ту акцију укључила добровољна ватрогасна друштва. Од ове године систем функционише, кренуло је са заливањем и на сајту који се зове „Засади и сачувај“ могу се пратити термини када се заливање врши. У Руском Крстуру је већ тај посао обављен, у Крушчићу такође, као и у Сивцу. Куљани покривају највећу површину и они су скоро кренули са заливањем, а пре тога су заливали површине у Црвенки и поред канала. Такође, посао на заливању засада на игралиштима у Горњем граду је урађен, те је остао Планинарски дом и још неколико локација. Паралелно са акцијом заливања врши се и преглед садница и планира се нова садња на јесен, а такође и површине где се саднице нису примиле биће зановљене и попуњене новим садницама“.

Председник Општинског ватрогасног савеза, Александар Мосорка, рекао је да је ситуација у ватрогасним друштвима, захваљујући свесрдној и конкретној подршци локалне самоуправе, много боље у односу на период од пре десетак година:

„Што се тиче добровољних ватрогасних друштава, ситуација иде набоље. Издваја се добар износ средстава и самим тим то се показује набавком нове опреме путем конкурса. Конкретно, ДВД Кула је набавило комби за превоз и камион који је сада коначно сређен. Такође, улаже се у објекте друштава, те је тако у Руском Крстуру саниран кров, просторије у Крушчићу су комплетно сређене, а имамо и пројекат за друштво у Кули. Упоредо са текућим пословима, друштва раде и на едукацији и стварању оперативних јединица, а конкретно оперативна јединица у Кули имаће девет људи који ће увек бити на располагању“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакЧлан „Constrictor Jiu Jitsu Team“ из Куле, Владимир Остојић, освајач сребра на Европском првенству
Следећаи чланакИНТЕРВЈУ: Јован Паул – пола века глуме у аматерском позоришту

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here