ПРИВРЕМЕНО ОБУСТАВЉЕНА БЛОKАДА ФИЛОЗОФСKОГ ФАKУЛТЕТА – РЕKТОР НОВОСАДСKОГ УНИВЕРЗИТЕТА ОСУДИО ГОВОР МРЖЊЕ ДИНKА ГРУХОЊИЋА (ФОТО, ВИДЕО)

Фото: nsuzivo.rs

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић разумео је љутњу студената због недопустивог говора мржње професора Динка Грухоњића и јасно изложио своје виђење целе ситуације, дајући потпуну подршку новосадским академцима. Постигнут је компромис са новосадским студентима, па ће привремено бити обустављена блокада Филозофског факултета.

-Морали смо да знамо да Статут Универзитета у Новом Саду и Закон о високом образовању подразумева да је Студентски парламент у Новом Саду тело које је независно и не смемо да утичемо на њихов рад. Желели смо да видимо шта они тачно желе и чиме су незадовољни. Разумемо да настава тренутно стоји, али часови се могу надокнадити, а академска част тешко. Све је почело када је изашао видео запис једног говора мржње који до сада никада нисам чуо, а преко 30 година сам запослен на Универзитету. Ако било ко буде угрожен говором мржње, било која национална припадност то је забрањено Статутом и законима. Нисам очекивао да ћу на нашем Универзитету из пера једног нашег професора чути говор мржње, а поготово таргетирање на националној основи. Многи врсни академци су дошли из Републике Српске, али они су за Динка пројекат “досрбљавања” и “склањања на резервни положај”. Због изнетих речи, ја солидарно подижем свој глас и саосећам се са колегама, којима Динко броји хромозоме и крвна зрнца. Једнако сам као они оправдано увређен. Увређени су и студенти који су силом ратних и других околности дошли у Нови Сад. Замислите, побегнете од рата и добијете овде стигму. Вредно су учили, заслужили важно место код својих професора, али таргетирање говорима и објављеним текстовима мржње без разлога, то је осало. Они зато протестују – разумео је ректор Универзитета.

Студент проректор Универзитета у Новом Саду Дамјан Вакањац захвалио се на подршци ректору и деканима.

– Захваљујујем се ректору и деканима што су чули наш глас. Преговарали смо да прекинемо блокаду факултета. Од вечерас напуштамо Филозофски факулетет привремено. Питам деканицу Филозофског факултета, зашто се није удостојила да прими Студентски парламент Новог Сада? – истакао је Вакањац.

Подсећања ради, данас у 17 часова су проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Борис Думнић, декан Факултета техничких наука и проф. др Патрик Дрид, декан Факултета спорта и физичке културе дошли на Филозофски факултет у намери да преговарају са студентима ради прекида блокада које трају од четвртка, 28. марта.

 

Извор: nsuzivo.rs

Претходни чланакПОЧИЊУ ПРЕГОВОРИ СА СТУДЕНТИМА! Ексклузивно: Ректор Универзитета у Новом Саду заједно са деканима стигао на Филозофски факултет (ФОТО)
Следећаи чланакИНДЕKС ГОРЕ! СТУДЕНТИ ПОРУЧУЈУ: Деканица факултета није хтела да нас прими на разговор две недеље! Блокаду настављамо ако се не испуне захтеви

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here