Прослављена храмовна слава у Сивцу

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 22.05.2024. – На празник Преноса моштију светог Николаја свечано је прослављена слава Светониколајевског храма у Сивцу. Након литургије одржана је традиционална литија око храма. Уручене су, после беседе протојереја Сава Николића, архијерејског намесника сомборског, архијерејске грамате општини Кула, Месној заједници Сивац, дигиталном центру „Атеље плус“ из Куле и Димитрију Кикановићу.

Светониколајевски храм у Сивцу подигнут је у периоду од 1868. до 1873. године. Под заштитом је Републике Србије као споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја. Православни храм у Сивцу краси и иконостас који је израдио Павел Ђурковић, први српски академски сликар, а икона Светог Николе, као саставни део најсветијег дела храма, сматра се његовим најбољим уметничким делом.

Протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки, рекао је да се верни народ окупио у Светом храму како би обележио храмовну славу и како би се помолио за слогу, здравље, мир, напредак и духовно узрастање у вери:

„Пре свега, овде смо да заблагодаримо Богу и светом Николају што нас је сабрао овде у нашем Светом храму и да се помолимо њему за молитвено заступништво и, свакако, да обележимо славу нашег храма који, ево, 150-у годину постоји, освећен је, у коме се богослужи и који окупља верни народ Сивца увек око свог свештеника, молећи се да сви будемо у слози, здрављу, миру, напретку и, наравно, да духовно сви заједно узрастамо у вери“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакКула домаћин хуманитарног турнира у брзом шутирању тројки
Следећаи чланакОбележавање Дана младости за викенд у Црвенки

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here