Ђиласова ЦРТА оборила листу Саве Манојловића: Сукоб у опозицији поприма све веће размере!

Фото: Tanjug/Sava Radovanović

Ово је још један доказ да се међусобни рат у опозцији распламсава и добија све веће размере

По тужби Владимира Тупањца из ЦРТА оборена је листа покрета Сава Манојловића „Kрени-промени“ на Врачару.

Према свим информацијама, Тупањац је, мирне душе, могао да обара и неке друге опозиционе листе.

Скоро све листе опозиције имају мањаквости, тако да је могао да обори било коју, али је он циљано ишао да обори листу Саве Манојловића.

А то је учинио како би олакшао баш тим другим опозиционим листама посао.

Лидер листе „Kрени – Промени“ Саво Манојловић оптужио је Драгана Ђиласа за обарање те листе на Врачару.

Он је истакао да су контактирали представнике ЦРТЕ поводом обарања листе.

– Црта се не бави контролорима избора на општинском нивоу, иако се њихов адвокат налази на листи сарадника. Иза обарања листе стоји Драган Ђилас – рекао је Манојловић.

Ово је још један доказ да се међусобни рат у опозцији распламсава и добија све веће размере.

Подсетимо, ЦРТА је поднела жалбу Вишем суду оспоравајући право да листа „Kрени-промени“ учествује на изборима.

Интересантно је да је организација ЦРТА, која је поднела приговор против листе „Kрени-промени“, део повезане структуре која се састоји од медија, политичких субјеката, читавих невладиних организација или пак њихових истакнутих појединаца. Овај механизам, чије политичко крило води Драган Ðилас и његова Странка слободе и правде, служи за нападе на политичку и бизнис конкуренцију, регулаторна тела, неподобне политичаре и појединце из државних структура, што се на овом примеру и те како потврђује.

Kако је образложио Виши суд у Београду, утврђено је да је за изборну листу поднето 370 правно ваљаних писмених изјава бирача, а што представља недовољан број писмених изјава за проглашење изборне листе у наведеној Градској општини.

За проглашење изборне листе по Закону о локалним изборима потребно је да је својим потписом подржи 600 бирача у јединици локалне самоуправе.

Даље, није правилно примењен закон, јер на листи мора бити најмање 40 посто припадника мање заступљеног пола. На изборној листи „Kрени-промени“ налази се 19 особа женског пола и 10 особа мушког пола, што значи да на тој изборној листи има 34,48 посто припадника мање заступљеног пола.

Виши суд у Београду утврдио је и да су одређени кандидати за одбронике у поменутој Градској општини, увидом у копију личних карата, мењали пребивалиште како би се нашли на листи одборника.

За два кандидата у изводима очитаних личних карата констатована је промена пребивалишта коју су урадили након 3. јула 2023. године.

Због поменутих разлога, изричито је прописано да Републичка изборна комисија решењем одбија да прогласи изборну листу ако је за народног посланика предложено лице које нема изборно право, као и ако нису поштована законска правила о заступљености полова.

Сходно свему томе, ГИK одбија да прогласи листу Kрени-промени која је поднета Изборној комисији Градске општине Врачар од стране Групе грађана Kрени – промени Врачар.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакEgyszeri ösztöndíj a magyar tannyelven első osztályba járó tanulóknak
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here