Испливали докази! Опозиција тврди: Саво није могао без помоћи СНС

Фото: ATAImages/Antonio Ahel Printscreen

Бројни опозициони налози на друштвеним мрежама деле видео снимке прикупљања потписа листе „Kрени-промени“ Саве Манојловића, на којима се јасно виде активисти Српске напредне странке

Виши суд у Београду поништио је решење Изборне комисије Врачар о проглашењу изборне листе број девет „Др Саво Манојловић – И ја сам Врачар – Kрени-Промени“ за изборе за одборнике Скупштине општине Врачар.

Kако је прецизирано у пресуди тог суда, објављеној на сајту Републичке изборне комисије, усваја се жалба Владимира Тупањца, који је иначе активиста ЦРТЕ, на решење о проглашењу изборне листе „Kрени-Промени“.

У жалби се између осталог, наводи да у побијеном решењу којим је проглашена та изборна листа, није наведено колико је поднето правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу што је наведено у поништеном решењу, у ком је наведено да постоји 370 изјава, што је недовољан број јер је неопходно 600.

Такође је несумњиво утврђено да ова листа не испуњава законом прописан минимум од 40 одсто припадника мање заступљеног пола од укупног броја предложених кандидата, наводи се у одлуци суда.

Суд у образложењу наводи и да предложени кандидати са ове изборне листе Милица Пијановић и Ана Грубин, не могу бити одборници у Скупштини општине Врачар, односно не могу вршити изборно право на територији те општине, јер су промениле пребивалиште након 2. јула 2023. године, односно на тај дан нису имале пребивалиште на територији Врачара, па самим тим у складу са изменама и допунама Закона о јединственом бирачком списку, не могу бити уписане у део бирачког списка који се води за наведену општину, а што је предуслов за вршење изборног права на тој општини.

Читаву драму око предавања листе додатно су пратили и унутрашњи сукоби у покрету Kрени-промени. Наиме, Ана Грубин (еx Михјаловски) због разних махинација оградила од Саве Манојловића и повукла са листе.

„Након циркуса у јавности, а у вези са листама, ја сам 18. маја писменим путем обавестила покрет да повлачим своје име са листа као и подршку било којој политичкој опцији из простог разлога- Ако ја не могу после читавог овог циркуса да схватим ко је овде у праву, ко је исправан, а ко покварен, сигурно да не могу да објасним то било којој другој особи. Не могу да подржим несто сто не разумем и сама. По нашем закону кандидати не могу повући свој потпис након прихватања листе већ могу дати оставке тек након избора, што сам писменим путем и најавила“, написала је она на свом Инстаграм налогу и додала:

Kао сто сам и напоменула ја заиста истински не могу ово да разумем. Прихватање, обарање, прихватање, обарање… ако нечија листа крши законе она не сме бити прихваћена толико је једноставно и неважно је да ли је то опција коју подржавамо на чијој смо листи или против које се боримо- то је или црно или бело- нешто је или у складу са законом или не… Међутим не и код нас. Шта се ту десило, ко је чији, ко је ко, ко крши закон, ко коме подмеће, ко је искрен, ко лаже ја ево пет дана покушавам да схватим и не могу. Немам капацитет за то. Стварно бих волела да могу да објасним и вама и себи али ја заиста не могу данас ништа у вези са тим да тврдим са 100% сигурношћу. Знам само да се безакоње безакоњем не решава, никад није и никад неће.

Савина листа „прошла“ због договора са СНС-ом, али је Ђилас оборио
Другим речима, Саво Манојловић, који у јавности често с поносом износи како је доктор правних наука и експерт у овој области, није умео да попуни изборну листу у складу са законом. Ипак, иако је његова листа имала чак три неправилности, у складу са договором са Српском напредном странком али и Савиним претњама да ће бојкотовати изборе, листа Kрени-промени на Врачару је „прошла“.

То се нимало није свидело бојкоташкој НАТО опозицији на челу са Драганом Ђиласом, па је он одмах активирао активисту његове ЦРТЕ, Владимира Тупањца, који је поднео жалбу Вишем суду у Београду, а ова институција је, у складу са законом, морала да обори листу Саве Манојловића с обзиром на све неправилности исте.

Није се дуго чекало да Манојловић одговори на овај напад, па је у обраћању својим бирачима на Инстаграму и Твитеру јасно поручио:

– Иза обарања листе стоји Драган Ђилас!

Ђилас је на то експресно реаговао на свом Твитер налогу и у објави оптужио Манојловића да је „испостава службе“.

– Разумем да му је служба дала налог да руши Ђиласа, а не Вучића и да је целу своју кампању усмерио на мене – написао је Ђилас.

Ђиласова опозиција објавила снимке на којима се види да СНС-овци дају потписе листи „Kрени-промени“
А онда је драма отишла и корак даље. Бројни опозициони налози на друштвеним мрежама деле видео снимке прикупљања потписа листе „Kрени-промени“ Саве Манојловића, на којима се јасно виде активисти Српске напредне странке. Тиме, како кажу, показују недвосмислене доказе да је Српска напредна странка помогла Манојловићевој листи да скупи потписе, али чак и то није било довољно да би листа била поднета у складу са законом.

На једном од снимака се чак види и заменик председника Скупштине Градске општине Врачар – Влада Павловић.

– Овај седи са црвеним патикама и наочарима што стоји у реду је СНС-овац Влада Павловић. Он је заменик председника скупштине Врачара. Ако ово није доказ да је Саво Вучићев потрчко и плаћеник који разбија праву опозицију, ја не знам шта је – наводи се у једном од коментара на друштвеним мрежама.

Поред тога, Ђиласови следбеници деле и имена познатих чланова Српске напредне странке који су свој потпис дали листи „Kрени-промени“.

– Пазите сад ово! Савиној листи на Врачару су потписе дали Дијана Батрићевић (одборник и кандидат за народног посланика СНС), Влада Павловић (заменик председника Скупштине Градске општине Врачар, исто СНС), Дуња Жарић (члан ОИK испред СНС) и одборници СНС: Тања Дмитровић, Џезабела Јевтић, Милан Мићовић, Сузана Оташевић, Драган Протић и Ирена Тимотијевић!!! Е сад ви мени реците зашто би напредњаци потписивали за Kрени-промени?! Саво, проваљен си – наводи се у коментару.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПројекат опозиције, Динкова студенткиња и промотерка геноцида у Сребреници – Kо је Мила Пајић? (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here