Државна секретарка, Сандра Докић, у радној посети општини Кула

Фото: Qmedia

ЦРВЕНКА, 24.05.2024. – У радној посети општини Кула боравила је државна секретарка у Министарству заштите животне средине, Сандра Докић. Тим поводом извршен је обилазак локације у Црвенки, која је некада била дивља депонија а данас је пошумљени простор, и локације у Новој Црвенки, где су у току радови на санацији дивље депоније.  Државна секретарка рекла је да је примарни разлог њене посете тај што је општина Кула по јавном конкурсу добила средства од Министарства за затварање дивље депоније. Такође, нагласила је да је Министарство, почевши од 2021. године, за затварање дивљих депонија на територији Републике Србије издвојило готово 350 милиона динара:

„Ми смо данас у Кули из разлога што је Општина Кула, на основу јавног конкурса који је Министарство расписало, добила средства да затвори дивљу депонију. Оно што морамо да кажемо јесте то да је Министарство заштите животне средине од 2021. године, укључујући и текућу годину, за затварање свих дивљих депонија на територији Републике Србије издвојило 348 милиона динара. На та средства се додају средства јединица локалних самоуправа, тако да ћемо ми ове године укупно имати 1119 дивљих депонија које ће бити затворене широм Србије. Веома је важно затворити дивље депоније на територији општине Кула из разлога што се у наредном периоду гради Регионални центар за управљање отпадом Ранчево, где управо и ова општина треба да гравитира. Она ће за те потребе добити и једну трансфер станицу да би се радио претовар отпада. Изузетно је важно да грађани знају да ће, када се изгради регионални центар који би требао да почне са радом 2026. године, тамо бити санитарна депонија и све ће бити у складу са стандардима Европске уније, чиме ће се аутоматски стећи услови да се несанитарне депоније, које се налазе у том региону, затворе. Ми их имамо девет, а само четири се налазе у општини Кула. Због тога је важно да сада подржимо затварање дивљих депонија јер ће се тај отпад управо односити на те комуналне депоније где се одлаже отпад чак и од седамдесетих година и где ће се то све на крају затворити, рекултивисати и где ће се успоставити један систем управљања отпадом за цео регион“.

Председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, захвалио се државној секретарки на посети и истакао је значај веома важне и обострано срдачне сарадње коју локална самоуправа има са Министарством заштите животне средине. Такође, Миљанић је нагласио важност и значај изградње Регионалног центра за управљање отпадом Ранчево, а који је био једна од тема разговора и који ће представљати решење огромног проблема, не само у општини Кула већ и у читавом Западнобачком округу:

„Желим, пре свега, да се захвалим државној секретарки на данашњој посети и обиласку тренутно актуелних радова. Из године у годину ми практично у свим сегментима имамо снажну подршку Министарства заштите животне средине  и оквиру те подршке спадају пре свега послови управљања отпадом, као што је овде и речено и најављено. Најава изградње регионалног центра представља уједно решавање једног огромног проблема не само у нашој општини, него и шире. Већ сада се предузимају радови у сусрет тој реализацији, а то је затварање ових дивљих депонија. Једна од таквих активности је у Новој Црвенки, где су радови у току и они су финансирани од стране Министарства. Такође, ту су и послови пошумљавања где су укључени и привредни субјекти у општини Кула у оквиру пројекта „Засади и сачувај“, али ту је такође била кључна подршка Министарства заштите животне средине које обезбеђује саднице и финансира саме радове“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакНаграда за Слободана Ногавицу: Најбољи педагог у претходних десет година
Следећаи чланакУ Културном центру одржана показна ватрогасна вежба

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here