Одржан 29.конгрес друштва БИСКАП

Фото: Qmedia

КУЛА, 27.05.2024. – Подизањем заставе и интонирањем химне друштва „Буцин бећарац“ свечано је отворен 29. Kонгрес друштва БИСKАП- Бивши и садашњи конзументи алкохолних пића. Окупљене је поздравио председник овог боемско-сатиричног друштва, Мирко Марић, а добродошлицу је пожелео домаћин скупа, власник „Старе Kудељаре“, Веселин Паскаш. Након доделе захвалнице заслужним појединцима, уследило је обраћање Саве Живкова, члана који је учествовао на свим досадашњим конгресима, на тему „Човек и светла страна алкохола“, да би потом председник овог несвакидашњег друштва, Мирко Марић, одржао говор на тему 30 година постојања БИСКАП-а које ће бити обележено наредне године. Након формалног дела конгреса, уследило је дружење уз музику. Говорећи о донетим одлукама, Мирко Марић је истакао да најважнија одлука јесте та да ће се јубиларни 30. Конгрес одржати у  Срему, али да љубитељи боемског начина живота у нашој општини не морају да брину, јер ће се конгрес након јубилеја вратити тамо где му је место:

„Пошто је наша општина била домаћин претходна два конгреса, одлучили смо да конгрес преселимо у Срем. Ми ћемо се у сваком случају одазвати и направићемо једно незаборавно дружење као и овде. Сви ови гости су задовољни и, према мом мишљењу, алкохол више није љубав већ и радост. У томе проналазимо своје опуштање, а да напоменемо ради јавности чињеницу да је свако пиће у умереним количинама здраво“.

Прошлогодишњи конгрес сасвим непланирано изазвао је велику пажњу јавности, а разлог томе јесу изјаве једног од најпознатијих конгресмена у овој дружини, господина Митра Митровића из Шида. Говорећи о својим речима које су постале виралне на друштвеним мрежама, Митровић истиче да иза њих стоји те да је добио и потврду тих речи од стране одговарајућег стручног лица:

„Људи који су слични нама и који обожавају пиће нашли су се у овој причи. Када је о мојој прошлогодишњој изјави реч, то је било невероватно, имао сам позиве из читавог света, многи су хтели да се упознају са мном мада већина је била разочарана након сусрета. Апсолутно и даље стојим при ономе што сам рекао, а на конгресу сам нагласио да сам између две конференције био шлогиран. Два месеца сам се лечио у Кањижи, а доктор ми је рекао да нисам пио не би се спасио и био бих ко зна какав“.

Сава Жарков из Новог Сада до сада за ових 29 година није пропустио ниједан конгрес и радо је виђен гост на „Старој Кудељари“. Говорећи о „Српској Атини“ одакле долази, Жарков је истакао да тамо и даље има боемске атмосфере, али да, због неких нових времена, она је све мање присутна, те су оваква дружења прилика да се евоцирају успомене и да се у први план постави позитивна енергија:

„И у Новом Саду има боемске атмосфере, али све мање и мање. Ово су друга времена у односу на ова данас, дошла је младост са другим идејама и жељама, а моја порука младим људима јесте: маните се алкохола и удварајте се девојкама. Ја сам једини који је испратио све ове догађаје, од првог до задњег без изузетка и могу да кажем, као што је и мото нашег друштва, могу ја једном у животу сваки дан да будем пијан“.

И ове године традиционално су били присутни гости из Норвешке и Хрватске, а Винко Логарушић из Слатине истакао је да њему лично оваква дружења веома пријају, с обзиром на то да су у менталитету народа који живи на овом простору утемељени дружење и заједништво:

„Био је конгрес код нас пре короне и било је јако добро. Ипак, овде је много боље зато што има више народа, више дружења и, дабоме, више алкохола који спаја људе“.

Музички део програма увеличао је оркестар сачињен од уметника из Змајева и Дероња. Један од њих, Вања Велемир из Змајева, рекао је су оваква дружења један леп пример млађим генерацијама, те да технологија, уз све своје предности, никада неће моћи да замени овако нешто:

„Ми смо у удружењу од самог почетка и оно представља пример веома лепог дружења. Ја се, између осталог, бавим музиком и доводим годинама мој оркестар овде. Људи долазе са свих страна и из свих бранши како би се опустили на конгресу, али и на колоквијумима. Све нас спаја љубав према дружењу и алкохолу, али ова друга ставка је пожељна у неким разумним количинама“.

За крај, остаје само да пожелимо овој боемско-сатиричној дружини још много дружења, шале, добре енергије и по коју чашицу, уз њихов традиционални поздрав: „Добар цуг“. Апел свих конгресмена је јединствен: умереност у свему, нарочито у алкохолу, и неумереност у само једном, а то је дружење.

Извор: Qmedia

Претходни чланакВише од 100 тркача на 4. Крос трци ,,Царица“ на Малом Стапару
Следећаи чланакТрадиционално обележен „Дан младости“ на црвеначком излетишту „Поток“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here