Одржана промоција монографије о кнезу Михаилу Обреновићу

Фото: Qmedia

КУЛА, 27.05.2024. – У Свечаној сали Скупштине општине Кула одржана је промоција монографије „Kнез Михаило Обреновић 1823-1868“,  аутора Данка Леовца. Монографија је објављена прошле године у оквиру Издавачке куће „Хук“, а  поводом 200 година од рођења овог српског владара. На Сајму књига у Београду ово дело награђено је посебним признањем за допринос у области науке. Аутор монографије, проф. др. Данко Леовац, рекао је да се одлучио за реализацију овакве научне студије пре свега из разлога што у нашој историографији до сада није постојала студија те врсте о кнезу Михаилу:

„Кнез Михаило као личност ме је занимала још од времена студија, као и за време почетка мог рада на Филозофском факултету у Београду. Игром случаја део моје докторске тезе се односио на тему „Србија и Русија за време друге владавине кнеза Михаила“, односно на сам аспект спољне политике, а затим сам одлучио да заокружим ту целину и да направим једну целовиту научну студију о нашем истакнутом владару, будући да у нашој историографији није постојала до сада таква студија, поготово ако имамо у виду да је готово читава династија Обреновић на неки начин била неправедно запостављена. Надам се да ћемо у наредном периоду заокружити историју владара династије Обреновић на једном научном нивоу, а кнез Михаило свакако јесте  једна од најзанимљивијих личности из реда ове династије“.

Директорка Издавачке куће „Хук“, Милица Зорић, истакла је да је издавање ове монографије озбиљан подухват, те да су имали велику подршку од Министарства културе, што са собом носи велики значај:

„Са аутором књиге дошли смо у контакт преко уредништва наше Издавачке куће, пошто је Филозофски факултет у Београду умрежен са нама. Професор нам се обратио за издавање ове књиге и ми смо то заиста схватили, с обзиром да смо млада издавачка кућа, као озбиљан подухват и за то смо подржани и од Министарства културе. Ово је прва научна монографија о кнезу Михаилу и мислим да овај владар то заслужује. Максимално смо се потрудили да књига изгледа достојно, посебно када се има у виду значај кнеза Михаила за културу, образовање и уопште за државу“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакТрадиционално обележен „Дан младости“ на црвеначком излетишту „Поток“
Следећаи чланакПредстава ,,Уображени болесник“ најбоља на Позоришном фестивалу у Деспотовцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here