„Grafitti jam“ у Кули окупио уметнике из читаве Србије

Фото: Qmedia

КУЛА,10.06.2024. – У Пионирском дому у Кули одржан је фестивал цртања графита, „Grafitti jam”. Ово је први догађај овакве врсте у Кули који је окупио представнике графити сцене из читаве Србије, а одржан је под покровитељством Општине Кула и Туристичке организације општине Кула. Један од организатора кулског „Grafitti jam-a“, Јован Бобић, рекао је да је главни мотив за организацију овог догађаја јењавање кулске графити сцене и жеља да се она врати на ниво на ком је била у прошлости:

„Генерално сам увек желео да цртам оно што видим и да развијам неки свој стил и да то буде мој печат и потпис. Цртање графита је била рана љубав, сигурно из основне школе, тако да је онда еволуирала цела прича која је мало запостављена у току средње школе и студија, али сада када смо се вратили у наше место и видели да графити сцена јењава, решили смо мало да украсимо простор и да опет активирамо целу причу. Циљ је био да направимо нешто што ће се дешавати код нас у месту и што ће моћи да привуче пажњу и људе да дођу и виде нешто и како би добили амбицију да у свом месту и крају направе нешто слично“.

Поред Бобића, у организацији је учестововао и Срђан Свирац, који је рекао да је главна идеја била да се окупе сви кулски цртачи и њихови пријатељи из читаве земље, а да је крајњи исход уређење једног запуштеног простора који је сада уређен и уметнички освежен. Свирац је искористио прилику да се захвали на великој подршци Општини Кула, Туристичкој организацији општине Кула и многобројним спонзорима:

„Графити су присутни у Кули већ дужи низ година, а на ову идеју смо дошли пре свега због окупљања цртача графита из Куле и успут да позовемо наше другаре из целе Србије. Овај простор смо уредили, био је доста зарастао али уз помоћ локалне самоуправе, Туристичке организације оштине Кула и многобројних спонзора он је попримио сасвим нов и другачији изглед“.

Један од гостију графити фестивала био је и Зрењанинац Лука Радаковић – ФЛИП. Говорећи о самом значају „Grafitti jam-a“, Радаковић је истакао да је веома леп повод и сама суштина организације, те да су овакве манифестације права прилика за окупљање читаве српске графити сцене:

„Данашња манифестација је леп повод да се сви окупимо и да се видимо сви са наше сцене. Дошли су чак и момци из Русије, тако да је супер што се наша заједница држи заједно, без обзира на границе и језичке баријере“.

Као што је и речено, присутни су били уметници са целокупне територије Србије, а из Врања у Кулу је дошао Стефан Стојановић – Слеш. Говорећи о сопственом уметничком изразу, Стојановић је рекао да је он фокусиран на стилизована слова и карактере унутар њих, те да оставља оку посматрача слободу да у његовим радовима препознаје поруку:

„Оно што ја заправо радим јесу та нека стилизована слова, а сада уз та слова гледам да убацујем карактере који су пропратна ствар унутар тог формата. Остављам слободу да свако од људи види нешто своје тако да ја не причам о својим порукама јер се то можда не подудара са виђењем људи које обитава“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакУ Кули одржан 20. Фестивал украјинске културе ,,Калина“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here