У Кули одржан 20. Фестивал украјинске културе ,,Калина“

Фото: Qmedia

КУЛА, 10.06.2024. – Фестивал украјинске културе ,,Калина“, 20. по реду, одржан је протеклог викенда у Кули. Како је Кула 2004. године имала част да буде домаћин првог издања овог Фестивала, тако је добила част да буде домаћин и овог, 20. јубиларног. Свечаном концерту претходило је отварање групне изложбе фотографија Жељка Воринског, Бориса Барановског и Бориса Билењког, које је одржано у Ликовној галерији Културног центра, а отварању исте присуствовали су амбасадор Украјине у Србији, Володимир Толкач, и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић.

Амбасадор Толкач захвалио се Кули на организацији ове манифестације и на томе што је позван да јој присуствује, истакавши да је Кула сјајан пример како наши народи треба да живе у једној земљи:

,,Кула је добро место за све зато што у њој Украјинци живе са другим нацијама, са Србима, Мађарима, и то је добар пример како наши народи треба да живе у једној земљи и како се негује култура. Кули много хвала за ову манифестацију и на томе што сам позван да јој присуствујем“.

По речима председника Општине Кула, Дамјана Миљанића, богатство је имати седиште два национална савета на територији једне Општине, а како је ово најзначајнија манифестација украјинске националне заједнице велика је част што се мали јубилеј одржава баш у Кули:

,,Национална заједница Украјинаца доприноси нашој општини као и сваки други појединац. Ова заједница врло нам је значајна. Богатство је имати седиште два национална савета на територији једне општине, а посебно Национални савет Украјинаца који има седиште у Кули. Овогодишња ,,Калина“ је 20. по реду. Прва манифестација одржана је 2004. године у Кули и сада обележавамо мали јубилеј. Ово је најзначајнија манифестација украјинске националне заједнице, која мења место и седиште из године у годину, а имали смо част да ова јубиларна поново буде у Кули. Поред ове манифестације, у Кули се одржава и ,,Веселка“, дечија манифестација на којој се игра фолклор – једна лепа и разиграна манифестација, као и друге које организује Национални савет, као и КУД ,,Иван Сењук“ из Куле“.

Изложбу је отворио председник Националног савета украјинске националне мањине, Филип Пронек, који се захвалио уметницима који су одвојили време и дали допринос овом Фестивалу, као и Ликовној галерији Културног центра и галеристкињи Снежани Давидовић на помоћи и подршци.

Учесници програма били су, поред домаћина фестивала, Културно уметничког друштва „Иван Сењук“ из Куле, и Украјински културни центар „Кобзар“ из Новог Сада, Културно просветно друштво „Карпати“ из Врбаса, Друштво за неговање украјинске културе „Коломејка“ из Сремске Митровице и Украјинско културно уметничко удружење „Калина“ из Инђије. Поред учесника, гости фестивала били су и друштва и ансамбли из Украјине, Румуније и Босне и Херцеговине, који негују украјинску културу и традицију.

Технички организатор Фестивала је Културно уметничко друштво „Иван Сењук“ из Куле, организатор и покровитељ је Национални савет украјинске националне мањине у Србији, док су реализацију фестивала помогли Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије, Влада АП Војводине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Општина Кула, Културни центар Кула и Основна школа „Иса Бајић“.

Извор: Qmedia

 

Претходни чланак„Grafitti jam“ у Кули окупио уметнике из читаве Србије
Следећаи чланакУдружење Црногораца општине Кула организовало прву ликовну колонију у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here